Blijf in de benen (Blijf in de benen op RTV IJsselmond)

Sinds 8 mei wordt elke werkdag tussen 9.30 en 9.45 het beweegprogramma Blijf in de Benen voor ouderen en /of mensen die slecht ter been zijn uitgezonden. U kunt hiermee thuis op een stoel op een veilige en verantwoorde manier mee-gymen met een geriatrie-fysiotherapeut , een fysiotherapeut gespecialiseerd in werken met ouderen, en een groepje ouderen uit IJsselmuiden. Als u daarnaast zelf nog minimaal een kwartiertje per dag matig intensief beweegt (beetje warm worden, wat gaan hijgen) bevordert dat uw gezondheid. Dat kunt u doen door bijvoorbeeld “stevig” te wandelen, te fietsen of te tuinieren. U voldoet dan namelijk aan de zogenaamde Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk niet te lang achtereen te zitten, maar om steeds even op te staan en wat te blijven “rommelen”. Op die manier blijft u langer “in de benen”.

 

Het programma is door twee geriatrie-fysiotherapeuten, Ine Wigbold en Suzanne Meijering, gemaakt omdat bewezen is dat één keertje sporten of gymen in de week niet voldoende is om soepel, sterk, in balans en in conditie te blijven. Door met de televisie thuis mee te kunnen doen, wordt het een stuk gemakkelijker om geregeld te bewegen. Bovendien is het programma opgenomen met mensen die zelf ook ouder zijn en alle oefeningen ook niet altijd helemaal uitvoeren zoals voorgedaan wordt en er zichtbaar plezier aan beleven.

 

Naast deze beweegprogramma’s hebben diverse deskundigen meegewerkt aan het programma door informatie te verschaffen over onderwerpen die voor ouderen van belang kunnen zijn. Daarnaast laten de fysiotherapeuten zien hoe u bijvoorbeeld gemakkelijk op kunt staan van een stoel en bed, of hoe u een loophulpmiddel als rollator of een stok goed gebruikt. Ten slotte leren ze u een aantal oefeningen aan die minder inspannend zijn, maar wel goed om geregeld te doen om vallen te voorkomen.

 

Ine en Suzanne wensen u veel beweegplezier toe! 

Suzanne Meijering