Haptotherapie

Wanneer u onderstaande klachten herkent kan Haptotherapie wellicht uitkomst bieden.

  • Traumatische ervaringen
  • Problemen met overgang van levensfasen
  • Relationele problemen
  • Lichamelijke klachten door stress
  • Negatief zelfbeeld
  • Overbelasting
  • Minderwaardigheidscomplex
  • Acceptatieproblemen

Introductie

Mijn naam is Luc d'Hondt en ik ben praktiserend haptotherapeut sinds 2006. Ik heb de opleiding gevolgd aan het ITH te Berg en Dal. Tevens ben ik geregistreerd bij de VVH ofwel de Vereniging Voor Haptotherapeuten.

 

Wat is haptonomie?

Hapsis = gevoelsmatig en Nomos = wet/regel/norm. Vrij vertaald: Ik vestig een relatie door tactiel contact om te helen, de ander in zijn bestaan te bevestigen. Wat ik persoonlijk belangrijk vind is dat je middels de therapeut ervaart wie je bent in het contact met de ander.

 

Wat is het verschil tussen Haptonomie en Haptotherapie?

Het is niet zo zeer een verschil, maar meer een uitbreiding. Haptonomie is de wetenschap van de affectiviteit, na jarenlange studie beschreven door Frans Veldman eind jaren '80. Haptonomie is een levenswijze gebaseerd op de ontwikkelingspsychologie. Een haptonoom kan deze kennis uitdragen in zijn professie. Een Haptotherapeut is zoals hetwoord het zegt: een therapeut. Hij kan de hulpvraag opstellen, analyseren en hierop een behandelplan maken in samenspraak met de cliënt. Het verschil: De haptonoom draagt kennis uit, de haptotherapeut draagt de kennis uit en kan een passend haptotherapeutisch diagnose en behandelplan opstellen en uitvoeren, persoonlijk gericht op de hulpvraag.

 

Hoe ziet haptotherapeutische begeleiding eruit?

Een haptotherapeutische sessie duurt 45-60 minuten. De eerste keer bestaat uit een intake gesprek. Hierin is belangrijk hoe de cliënt zijn problematiek vertelt, zijn reden van komst, waar ligt de nadruk en is er een overeenkomst tussen de hulpvraag en de problematiek.

Sessie twee en drie staan in het teken van de haptotherapeutische fenomenen:

1. Relationele positiebepaling ofwel hoe reageert de cliënt als de therapeut verschillende posities inneemt, spreekt de cliënt voorkeuren uit, tot op welke afstand kan de therapeut naderen enz. Allemaal gericht op hoe het staat met de vitale ruimte en beweging van de cliënt.

2. Aanraking ofwel staat de cliënt toe aangeraakt te worden, wat doet de aanraking met de cliënt, wat beleeft de cliënt, wat voelt de therapeut. Ook weer gericht op de vitale ruimte en beweging van de cliënt.

Deze beide fenomenen worden gekoppeld aan de hulpvraag uit de intake. Zo kan ik samen met de cliënt doelen formuleren en middelen zoeken om de hulpvraag op te lossen.

 

Hoe kom ik bij de haptotherapeut en wat kost het?

De Haptotherapeut is zowel met als zonder verwijzing van een arts te bezoeken. U kunt zich aanmelden en na de intake bepalen of deze therapie bij u past. Haptotherapie valt bij de zorgverzekeraar onder alternatieve geneeswijzen. Kijk goed hoeveel de zorgverzekeraar vergoedt.

 

Vragen kunt u stellen via het nummer: 038-3311350 of via de mail: l.dhondt@goedzorgfysiotherapie.nl

 

Kijk ook de website: http://www.haptotherapieijsselmuiden.nl 

Luc d'Hondt