Orthoxpert

Het OrthoXpert Zorgplan is een postoperatief behandelprogramma voor specifieke knie-, heup en schouderaandoeningen. Het OrthoXpert Zorgplan is ontwikkeld door een multidisciplinair team van fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen. Voordat u de ingreep ondergaat, vindt er een nulmeting plaats in een OrthoXpert-praktijk. Deze meting wordt na 12 en 26 herhaald om uw vooruitgang in het behandelproces te monitoren!

 

Samenwerking orthopedisch chirurg en fysiotherapeut

Bij het OrthoXpert Zorgplan werken orthopedisch chirurgen en fysiotherapeuten zeer nauw met elkaar samen. Intensief contact en afstemming van de behandeling direct na de operatie zorgen ervoor dat u het best passende behandelprogramma krijgt. Bovendien zijn er gezamenlijke controle afspraken om het behandeltraject te evalueren.

 

Naast Goedzorg Fysiotherapie maken een tiental collega-fysiotherapiepraktijken en het maatschap orthopedie Isala onderdeel uit van het regionale orthoxpert netwerk Zwolle eo.

 

Waarom OrthoXpert?

In Nederland worden steeds meer heupoperaties en knieoperaties uitgevoerd, onder meer door de vergrijzing en de toename van het aantal sportletsels. Omdat het eindresultaat van zo’n operatie voor een belangrijk deel wordt bepaald door het behandelproces is er behoefte aan een doelmatig en efficiënt behandelprogramma. De geselecteerde fysiotherapiepraktijken beschikken over de juiste accommodatie om u te  begeleiden bij het herstel. Er zijn speciale test- en meetinstrumenten om de effecten van uw behandeling in kaart te brengen. De praktijken hebben ruime ervaring met het uitvoeren van behandelplannen na een heupoperatie. Kortom: uw behandelend fysiotherapeut is een (ortho) expert!

 

Fysiotherapie is noodzakelijk om de beweeglijkheid, spiercontrole en spierkracht te trainen. Uw doel is bijvoorbeeld om weer goed te kunnen fietsen, wandelen, golfen of tennissen. De intensiteit en frequentie van de behandeling voor of na de operatie is afhankelijk van de uitkomsten van de verschillende testen die bij u worden afgenomen. Hiermee is het mogelijk om een op maat gemaakt trainingsprogramma te maken. De testen bestaan uit o.a. het meten van de beweeglijkheid van het gewricht, spiercontroles en de spierkracht van de spieren rond het gewricht.

Claudia Wesseling

Hedwin Brands